Finn upp kommer inte att medverka under Almedalsveckan på grund av familjeskäl.

Vi är åter på plats den 14 augusti. På återseende!

Nu stundar sommaren och för många semestern. Vi på Finn upp vill önska dig en riktigt avkopplande och inspirerande tid med en färsk artikel om robotar.

Vi är mitt i en digital revolution. Robotar är på väg in i våra dagliga liv, och de kommer att påverka den framtida arbetsmarknaden. De flesta yrken omfattas, vilka står först på tur? Läs artikeln här >>

Glad sommar!

Lilla Aktuellt fanns på plats vid prisutdelningen den 29 maj på Nobelmuseet i Stockholm.
Här kan du se klippet >>


William Malmström, Sissel Lewenhaupt och Usama Hammur fick en pratstund med Tilde och Peter i Nyhetsmorgon i TV4.


Usama Hammur och Sissel Lewenhaupt berättar om sina prisade uppfinningar i Vetenskapsradion.


I P4 Extra med Lotta Bromé får vi lyssna på pristagarna William Malmström, Sissel Lewenhaupt och Tyra Carlberg som berättar om sina uppfinningar.


I Vetenskapsradions veckomagasin kan du lyssna på ett längre reportage om Finn upp (inslaget startar vid 14:47).

Den festliga prisceremonin på Nobelmuseet i Stockholm krönts av två kända ansikten. Vi kan stolt presentera årets prisutdelare och konferencier.

Priserna kommer att delas ut av Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut. Christer arbetar nu som professor i Rymdfart på Kungliga tekniska högskolan. Han är föreståndare för KTH Rymdcenter.

Konferencieren som leder prisutdelningen är Victoria Dyring, programledare på Sveriges Television. Victoria syns i TV-rutan varje tisdag då Vetenskapens värld sänds. Hon är hedersdoktor i naturvetenskap och brukar samtala om Nobelpristagarna inför Nobelpriset.

Prisutdelningen filmas och kommer att visas på www.finnupp.se

Foto Christer: Adam af Ekenstam  Foto Victoria: Janne Danielsson

Årets Konstruktionspris går till en passionerad problemlösare och lovande framtida konstruktör som visar hög kreativitet i sin tekniskt avancerade konstruktion. Han har utvecklat ett hjälpmedel i människans tjänst för användning i farliga miljöer och i framtiden även i vatten.

Gymnasiearbetet är ett föredömligt exempel på ingenjörskonst gjord från grunden. Lukas Wass från Alléskolan i Hallsberg vinner Konstruktionspriset på 10 000 kronor för sin robothand. Vi hoppas priset ger en trampolineffekt till hans många förbättringsidéer.

Läs mer om Lukas och hans arbete med att utveckla sin robothand >

Valen av pedagogiska metoder kommer att spela roll för vilka förmågor unga utvecklar idag och använder i framtiden. Det menar föreläsaren Richard Gerver, tidigare rektor och skolledare i Storbritannien. Vi behöver hitta passionen både hos lärare och elever.

Föreläsningen hålls på Södra Teatern i Stockholm den 26 april kl 15.00 – 18.00 och är kostnadsfritt. Anmäl dig senast 10 april.

Välkommen till en inspirerande eftermiddag. Arrangör: FramtidsFrön.

Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här >

Årets Finn upp-tävling lockade många uppfinningsrika elever, över 1 400 har tävlat. Av dem har tio tävlingsbidrag tagit sig ända till prispallen.

De är, i bokstavsordning:
Always Seatbelt, Emelie Olsson och Josephine Cross, team 7, Erlaskolan, Norrköping
Always Secure säkerhetsarmband, Sissel Lewenhaupt, 9A, Torsviks skola, Lidingö
Antislint-don, Tyra Carlberg, 9A, Johan Skytteskolan, Älvsjö
Copy Upgrade, Patrik Olsson, 9A4, Fribergaskolan, Danderyd
Fottag, Usama Hammur, 6, Ljungdalaskolan, Hässleholm
Help me!, Agnes Groth, 6, Kyrkskolan, Gagnef
Hot Water Timer, Erik Eckner, 8, Skanör Falsterbo Montessoriskola, Falsterbo
Plättplatta, Linnea Wild-Persson, Tilde Hamrin, Nongmathat Koonking, Emma Eriksson och Jessica Salazar Pol, 8C, Humleskolan, Bromölla
QuickMed, William Malmström, 12 år, tävlade privat
UKÖ, Universell KartongförpackningsÖppnare, Haris Dzanic, team 7, Erlaskolan, Norrköping

De kommer att få presentera sina uppfinningar och ta emot priser måndagen den 29 maj på Nobelmuseet. Finn upp hyr hela museet och har engagerat en fantastisk konferencier och en lika fantastisk prisutdelare. Vi lovar, det kommer att bli en dag att minnas.

Blir du inspirerad? Nästa tävlingstillfälle startar höstterminen 2018 och då slår vi på stora trumman. Finn upp fyller då 40 år. Det ska vi fira hela läsåret och avsluta med en stor fest. Under mellanåret kommer vi utveckla Finn upp som pedagogisk metod i klassrummen och möta Skolverkets uppdrag att digitalisera skolan.

I veckan besöker ett TV-team från KBS, Koreas motsvarighet till SVT, Stockholm för att bland annat filma ett inslag om undervisningen i den svenska skolan.

De ska göra en dokumentär om Finn upp, elevers uppfinningar och hur den svenska skolan tar in elevers kreativitet och innovationsförmåga i undervisningen.

Vi tog med oss teamet till Torsviks skola på Lidingö där de under en förmiddag filmade kreativa elever under en Finn upp-lektion.

Idag går startskottet för finalen av Utställningen Unga Forskare på Tekniska museet i Stockholm och Finn upp är så klart på plats. Vi kommer för första gången dela ut vårt pris, Konstruktionspriset, vid den pampiga ceremonin den 30 mars. Dessutom kommer vi den 28 mars att arrangera en spännande föreläsning med Stina Söderqvist från Brain Harbour, som berättar om ”Hur hjärnan lär sig och vad du kan göra för att hjälpa den”.

Ta del av hela programmet och allt spännande som händer under veckan här >

En enig jury har nu vaskat fram årets vinnare i Finn upp. Det återstår en del efterarbete som vi räknar med att vara klara med i början av veckan. Efter det börjar det fantastiskt roliga arbetet att ringa upp pristagarna. Senast 31 mars räknar vi med att ha meddelat samtliga pristagare om vinsten och bjudit in dem till prisutdelningen den 29 maj.