När du använder Finn upp i undervisningen är det inspirerande för eleverna att se hur andra har gjort. Vi kan för första gången erbjuda direktkontakt med elever som tagit fram alldeles egna uppfinningar. Årets vinnare i uppfinnartävlingen Finn upp kan berätta för dina elever om hur det var när de kom på sina idéer, hur de arbetade vidare med dem i skolan och hur det var att delta i tävlingen.

Vill du veta mer om hur du gör? Kontakta verksamhetsansvariga Helena Thorén, 08-663 70 80 eller helena@finnupp.se.

     

Starta höstterminen med en ny rolig övning som boostar elevernas kreativitet: Kontraminns. I övningen får de förutse historien och komma ihåg framtiden. När ni är klara har deras hjärnor fått en kreativ dusch. Och du kommer att ha piggare och gladare elever när lektionen är slut.

Leta bland våra andra tjugo övningar. Vi rekommenderar Gör din egen app när ni undervisar om digitalisering och programmering. Alla övningar är kostnadsfria eftersom Skolverket finansierar verksamheten. Samtliga övningar hittar du här >>

Under läsåret 2017/18 kommer ett uppdaterat läromedel för Finn upp. Lärarhandledning, övningar och lektionsmaterial till elever förnyas och kompletteras. Finn upp kommer att hjälpa lärare ge elever likvärdig digital kompetens på det sätt som vi alltid gör – med kreativitet och uppfinnande i skolan.

Det för med sig att nästa nationella tävling är läsåret 2018/19. Samma år som Finn upp fyller 40 år – Sveriges största och äldsta uppfinnartävling för unga – och det ska firas med besked. Tidsplanen hittar du här >>

Vill ni arrangera en lokal uppfinnartävling i år, kanske på skolan eller i regionens Science Center? Hör av er så ger vi er tips, telefon 08-663 70 80 eller info@finnupp.se.

Finn upp kommer inte att medverka under Almedalsveckan på grund av familjeskäl.

Vi är åter på plats den 14 augusti. På återseende!

Nu stundar sommaren och för många semestern. Vi på Finn upp vill önska dig en riktigt avkopplande och inspirerande tid med en färsk artikel om robotar.

Vi är mitt i en digital revolution. Robotar är på väg in i våra dagliga liv, och de kommer att påverka den framtida arbetsmarknaden. De flesta yrken omfattas, vilka står först på tur? Läs artikeln här >>

Glad sommar!

Lilla Aktuellt fanns på plats vid prisutdelningen den 29 maj på Nobelmuseet i Stockholm.
Här kan du se klippet >>


William Malmström, Sissel Lewenhaupt och Usama Hammur fick en pratstund med Tilde och Peter i Nyhetsmorgon i TV4.


Usama Hammur och Sissel Lewenhaupt berättar om sina prisade uppfinningar i Vetenskapsradion.


I P4 Extra med Lotta Bromé får vi lyssna på pristagarna William Malmström, Sissel Lewenhaupt och Tyra Carlberg som berättar om sina uppfinningar.


I Vetenskapsradions veckomagasin kan du lyssna på ett längre reportage om Finn upp (inslaget startar vid 14:47).

Den festliga prisceremonin på Nobelmuseet i Stockholm krönts av två kända ansikten. Vi kan stolt presentera årets prisutdelare och konferencier.

Priserna kommer att delas ut av Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut. Christer arbetar nu som professor i Rymdfart på Kungliga tekniska högskolan. Han är föreståndare för KTH Rymdcenter.

Konferencieren som leder prisutdelningen är Victoria Dyring, programledare på Sveriges Television. Victoria syns i TV-rutan varje tisdag då Vetenskapens värld sänds. Hon är hedersdoktor i naturvetenskap och brukar samtala om Nobelpristagarna inför Nobelpriset.

Prisutdelningen filmas och kommer att visas på www.finnupp.se

Foto Christer: Adam af Ekenstam  Foto Victoria: Janne Danielsson

Årets Konstruktionspris går till en passionerad problemlösare och lovande framtida konstruktör som visar hög kreativitet i sin tekniskt avancerade konstruktion. Han har utvecklat ett hjälpmedel i människans tjänst för användning i farliga miljöer och i framtiden även i vatten.

Gymnasiearbetet är ett föredömligt exempel på ingenjörskonst gjord från grunden. Lukas Wass från Alléskolan i Hallsberg vinner Konstruktionspriset på 10 000 kronor för sin robothand. Vi hoppas priset ger en trampolineffekt till hans många förbättringsidéer.

Läs mer om Lukas och hans arbete med att utveckla sin robothand >

Valen av pedagogiska metoder kommer att spela roll för vilka förmågor unga utvecklar idag och använder i framtiden. Det menar föreläsaren Richard Gerver, tidigare rektor och skolledare i Storbritannien. Vi behöver hitta passionen både hos lärare och elever.

Föreläsningen hålls på Södra Teatern i Stockholm den 26 april kl 15.00 – 18.00 och är kostnadsfritt. Anmäl dig senast 10 april.

Välkommen till en inspirerande eftermiddag. Arrangör: FramtidsFrön.

Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här >

Årets Finn upp-tävling lockade många uppfinningsrika elever, över 1 400 har tävlat. Av dem har tio tävlingsbidrag tagit sig ända till prispallen.

De är, i bokstavsordning:
Always Seatbelt, Emelie Olsson och Josephine Cross, team 7, Erlaskolan, Norrköping
Always Secure säkerhetsarmband, Sissel Lewenhaupt, 9A, Torsviks skola, Lidingö
Antislint-don, Tyra Carlberg, 9A, Johan Skytteskolan, Älvsjö
Copy Upgrade, Patrik Olsson, 9A4, Fribergaskolan, Danderyd
Fottag, Usama Hammur, 6, Ljungdalaskolan, Hässleholm
Help me!, Agnes Groth, 6, Kyrkskolan, Gagnef
Hot Water Timer, Erik Eckner, 8, Skanör Falsterbo Montessoriskola, Falsterbo
Plättplatta, Linnea Wild-Persson, Tilde Hamrin, Nongmathat Koonking, Emma Eriksson och Jessica Salazar Pol, 8C, Humleskolan, Bromölla
QuickMed, William Malmström, 12 år, tävlade privat
UKÖ, Universell KartongförpackningsÖppnare, Haris Dzanic, team 7, Erlaskolan, Norrköping

De kommer att få presentera sina uppfinningar och ta emot priser måndagen den 29 maj på Nobelmuseet. Finn upp hyr hela museet och har engagerat en fantastisk konferencier och en lika fantastisk prisutdelare. Vi lovar, det kommer att bli en dag att minnas.

Blir du inspirerad? Nästa tävlingstillfälle startar höstterminen 2018 och då slår vi på stora trumman. Finn upp fyller då 40 år. Det ska vi fira hela läsåret och avsluta med en stor fest. Under mellanåret kommer vi utveckla Finn upp som pedagogisk metod i klassrummen och möta Skolverkets uppdrag att digitalisera skolan.