Knappt 1 200 bidrag från tusentals elever tävlar i årets upplaga av Finn upp. De går i skolor över hela Sverige, några ungdomar tävlar dessutom på egen hand. Vi har tjuvkikat och det finns många spännande uppfinningar bland bidragen.

Nu har våra sju erfarna granskare i expertjuryn startat bedömningen. De kommer att vara klara med sitt styva arbete i mitten av mars och lämnar då vidare de tävlingsbidrag som kvalificerat sig till den stora finalen i Stockholm till vår hedersjury. De har den delikata uppgiften att utse vinnarna.

I år tävlar eleverna i tre klasser: teknisk lösning, samhällsnytta och digital lösning. Finalen går av stapeln måndagen den 29 maj i Stockholm. Finalisterna kommer att meddelas med ett telefonsamtal och e-post med inbjudan och entrébiljett. Mer information om den festliga prisutdelningen kommer.

Om ni inte hann lämna in bidrag till årets tävling kommer nästa tillfälle höstterminen 2018 och då slår vi på stora trumman. Finn upp fyller 40 år. Det firar vi hela läsåret och avslutar med en stor fest. Under mellanåret kommer vi utveckla Finn upp som pedagogisk metod i klassrummen och möta Skolverkets uppdrag att digitalisera skolan.

Hej där,
Det är med ett varmt hjärta och många idéer i huvudet som jag efterträder Sofia Talborn Björkvi som verksamhetsansvarig för Finn upp.
Första gången jag såg elevernas uppfinningar på finalen i maj 2009 blev jag himla imponerad av hur smarta lösningar det var. Jag såg också hur det lyste i deras ögon när de fick ta emot priset ur Kronprinsessans hand. Från den dagen var jag en Finn upp-fan och sedan dess har jag följt verksamheten, och bidragit i viss mån.
Därför är det ett stort förtroende att ta över efter Sofia. Jag är ödmjuk för uppgiften och ska förvalta denna ädelsten så gott jag kan, och slipa lite på den.
Som journalist och gymnasieingenjör (jag började som konstruktör på Ericsson en gång i tiden) har jag under det senaste decenniet bevakat nyheter om innovationer. Jag har drivit småföretag under 25 år och vet en del om vilka krav som ställs på de som vill förverkliga sina idéer.
Skolan kan inspirera dagens elever att bli morgondagens innovatörer, som i sin förlängning utvecklar det Sveriges framtida konkurrenskraft ska bygga på. I det skolarbetet kan Finn upp bidra. Som vi gör idag och på nya sätt. Jag ser verkligen fram emot det.

Helena Thorén, verksamhetsansvarig

Det har varit fantastiska år med Finn upp, men nu har jag arbetat min sista dag här. Jag vill tacka alla inspirerande elever och lärare som jag har haft förmånen att stöta på genom åren, alla underbara och kloka samarbetspartners och kollegor. Ni har alla bidragit till att forma Finn upp till vad det är idag och ni har alla på sätt och vis bidragit till att forma även mig som person. Varmt tack!

Jag går vidare till den ideella organisationen Framtidsfrön som jobbar med att främja attityder till entreprenörskap samt utveckla och stimulera kreativitet, motivation och ett entreprenöriellt förhållningssätt inom skolan.

Min efterträdare heter Helena Thorén, hon är också en av de fantastiska eldsjälar som jag lärt känna genom åren. Hon har en bakgrund som ingenjör och journalist och har i flera år hjälpt oss på Finn upp, bland annat med att utveckla lärarhandledningen. Jag tror att det här passar henne perfekt och vill önska stort lycka till.

Hälsningar Sofia Talborn Björkvi, avgående verksamhetsansvarig

Vi har fått önskemål om att förlänga tävlingsperioden. Det är förkylningstider och många har varit sjuka. Vi lyssnade och förlänger därför tiden att lämna in bidrag. Välkommen med era uppfinningar till och med 6 februari. Därefter stängs inlämningsformuläret och juryarbetet startar för att kora årets vinnare i Finn upp. Lycka till allihop!

Nästa tävlingstillfälle startar höstterminen 2018 och då slår vi på stora trumman. Finn upp fyller nämligen 40 år. Det ska vi fira hela läsåret och avsluta med en stor fest. Under mellanåret kommer vi utveckla Finn upp som pedagogisk metod i klassrummen och möta Skolverkets uppdrag att digitalisera skolan.

Halloj, vi närmar oss sista inlämningsdag i Sveriges största uppfinnartävling för unga. Fram till och med den 1 februari tar vi emot elevernas uppfinningar.

De får gärna lämna in flera, då ökar chanserna att vinna fina stipendier. Lämna in bidragen här. Vi är så nyfikna på årets bidrag!

 

Ett samhälles innovativa förmåga är den viktigaste faktorn för långsiktig och beständig tillväxt. Om vi vill att kommande generationer skall bevara Sveriges ledande position krävs motivation för tvärvetenskapligt lärande som ger innovationsförmåga. Men just elevernas egen motivation är en förbisedd faktor i Pisa-debatten. Det finns beprövade pedagogiska metoder som lockar fram lusten att lära.

Vi anser att det är dags att på bred front införa sådan ämnesövergripande undervisning. Gör vi inte det riskerar det att få långtgående negativa konsekvenser för Sverige, menar Sofia Talborn Björkvi.

Läs hela debattartikeln om vikten av elevers motivation som drivkraft.

unga-forskareI samarbete med Unga Forskare delar vi för första gången ut ett pris vid den årliga Utställningen Unga Forskare.

I mars 2017 anordnas regionala utställningar runtom i landet och de bästa projekten går vidare till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm under våren. Finn upp delar ut stipendium på 1 000 kr i de regionala semifinalerna och 10 000 kr i finalen i Stockholm.

ansok-senast-17-novemberVill du vara med och fortsätta det viktiga och spännande arbetet med att få ungdomar att bli intresserade av innovation och entreprenörskap?

Har du erfarenhet från skol- och utbildningsväsendet, entreprenörskap och projektarbete? Är du nyfiken på teknik, utveckling och innovationer samt är en skicklig nätverksbyggare? Då kanske du är den vi söker?

Vår samarbetspartner i denna rekrytering är KALIBER STHLM.
Läs mer om tjänsten och ansök här.

lararhandledning-2016-bloggNu finns en rykande färsk lärarhandledning att ladda ner. Ta med dig eleverna på en hisnande resa där problemlösning, kreativitet och uppfinnande står i fokus. Handledningen följer läro-, kurs- och ämnesplanerna i Lgr 11.

Årets nyhet handlar om digital kompetens och programmering med en ny övning som utmanar och utvecklar elevernas kompetens inom området. Eleverna får lära sig grunderna i programmering genom att utveckla och göra sin egen app.

Den 31 okt – 1 nov arrangeras Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö och vi finns såklart på plats.

Du hittar oss i monter C03:08. Kom förbi och träffa oss och få tips och trix hur du kan engagera dina kollegor och elever på skolan i entreprenöriellt lärande med hjälp av vår Uppfinnarresa. Du får dessutom med dig en sprillans ny uppdaterad lärarhandledning!

sofia-talborn-bjorkviMissa inte heller vår inspirerande workshop Så bygger du en en idébank på 20 minuter. Sofia Talborn Björkvi tar med dig på en spännande del av vår Uppfinnarresa. Alla bra uppfinningar börjar med en idé eller ett problem. Men hur får man ideér. Sofia har svaren!
Tid: Måndag 31 oktober kl 15:30 – 15:50
Plats: MANVTE