Hej alla högstadielärare!

Välkommen att ta hjälp av Finn upp i din undervisning och samtidigt delta i Sveriges största uppfinnartävling för unga! Finn upp erbjuder ett kostnadsfritt verktyg för dig som vill arbeta med entreprenöriellt lärande via Lgr 11. Välkommen att ta del av vårt material via knapparna nedan, alternativt läsa om tävlingen på denna sida.

Att delta i Finn upp underlättar betygssättning
Finn upp är både en rolig tävling och en framgångsrik pedagogisk metod som kan användas i många ämnen. Tävlingen riktar sig till årskurs 6-9 och ansluter till Lgr 11 vilket gör den enkel att tillämpa i undervisningen.

Gratis lektionsövningar
Som lärare har du tillgång till kostnadsfri lärarhandledning med lektionsövningar och betygskriterier, allt för att förenkla din undervisning.

Tävlingen
För elever som har lämnat in tävlingsbidrag under läsåret 2016/2017: nu kommer juryn att bedöma bidragen. Alla elever kommer att få ett svarsmejl om bidraget har gått vidare till final. Beskedet kommer före påsk. Och de lyckliga finalisterna kommer att bjudas in till en festlig prisceremoni i slutet av maj.

Nästa tävlingstillfälle startar höstterminen 2018 och då slår vi på stora trumman. Finn upp fyller nämligen 40 år. Det ska vi fira hela läsåret och avsluta med en stor fest i maj 2019.

Tidsplan:
Tävlingen startar: augusti 2018
Sista inlämningsdag: januari 2019
Finalisterna tillkännages under april 2019
Pampig prisutdelning i Stockholm i maj 2019

for-larare-uspar

En av Finn upps finansiärer

skolverket-finn-upp

Så fungerar tävlingen – det är enkelt!

för-lärare-1-lärarhandledning-finn-upp

Ladda ner Finn upps lärarhandledning med lektionsövningar och betygskriterier (följer Lgr 11).

for-larare-2-uppfinnarresan-2016

Låt eleverna göra ”Uppfinnarresan”, uppfinningens utveckling från idé till verklighet.

för-lärare-3-kategorier

Skicka in en beskrivning av uppfinningen senast januari 2019. Uppfinningen ska beskrivas väl i text samt kompletteras med skiss, bild eller video och bedöms utifrån tre kategorier: Teknisk lösning, Samhällsnytta och Digital lösning. Vår jury bedömer uppfinningens unikhet och patenterbarhet.

”Att låta eleverna jobba med Finn upp på högstadiet är den absolut bästa entreprenörskapsutbildningen du kan ge dem”.

Lotta Backgård, högstadielärare i teknik, matte och NO på Carlshöjdskolan i Umeå.

Fina priser!

Priser
Eleverna tävlar om stipendier på mellan 1 000 – 5 000 kr i tre kategorier; Teknisk lösning, Samhällsnytta och Digital lösning. I varje kategori delas 1:a – 3:e pris ut vilket betyder 9 priser sammanlagt.
1:a pris: 5 000 kr
2:a pris: 3 000 kr
3:e pris: 1 000 kr

Prisutdelning
Prisceremonin kommer att hållas i maj centralt i Stockholm. Alla finalister med lärare och familj bjuds in under april månad.

Se gärna bilder från 2016 års prisutdelning i Finn upp.

Kostnadsfri lärarhandledning

Fyll i dina uppgifter nedan och ladda ner Finn upps kostnadsfria lärarhandledning inkl. Uppfinnarresan, övningar och betygskriterier (följer lgr 11).