Unga innovatörer Alumni

Alla som deltar i Finn upp blir efteråt automatiskt medlemmar i alumninätverket Unga innovatörer Alumni. Här får du fortsätta att vara kreativ och få stöd för att ta dina idéer vidare. Välkommen in i vårt nätverk!

Under 2019 när Finn upp firade 40 år startade alumninätverket Unga innovatörer Alumni, det vill säga en gemenskap för elever som tävlat i Finn upp. Ledarna av nätverket är Fredrik Åkerman och Johannes Frosteman  som tävlade i Finn upp 2011. Läs mer om deras uppfinnarresa längre ner på sidan.

Vem är medlem i Unga innovatörer Alumni?

Om du deltagit i Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling för unga, är du automatiskt medlem i alumninätverket under året efter det läsår då du tävlade. Du kan också gå med i alumninätverket genom att komma till något av våra lokala event.

Nätverket är öppet för ungdomar mellan 12-26 år. Medlemskapet är kostnadsfritt och måste förnyas en gång per år. Det gör du genom att årligen svara på ett mejl från oss i alumninätverket. Du kan välja att när som helst under året gå ur nätverket.

Vill du veta mer om Unga innovatörer Alumni så kontakta:
Fredrik Åkerman, fredrik@voltagreentech.com
Johannes Frosteman, frosteman@gmail.com

Så vad händer i nätverket?

 • Matchmaking
  Vi kommer hjälpa medlemmarna att ta sina idéer vidare. Fredrik och Johannes söker efter verksamheter som sysslar med något där idén passar in. I en matchmaking får man chansen att presentera sin uppfinning för ett företag/organisation som skulle kunna ta emot uppfinningen, precis så som Fredrik och Johannes fick. När de hittat rätt kontaktar de dig och berättar vad de hittat. Du bokar mötet och om du vill tar du med dig en vuxen.
 • Maker Camps
  Medlemmar i nätverket får förtur till våra populära Maker Camps. De sker på skolloven, till exempel sportlov, höstlov och sommarlov. Ett Maker Camp är en intensiv fortsättning på Finn upp där du får professionell hjälp med att utveckla din uppfinning eller börja på en ny idé. Under höstloven genomför vi ett specialläger där även övernattning i Stockholm ingår. Här kan du läsa om lägret på Tekniska museet höstlovet -20.
 • Event nära dig
  Du kommer att bli inbjuden till events. Det kan vara besök på kreativa hubs och inkubatorer där start-ups drar igång nya företag. Det kan också vara innovatörer som berättar om hur de blev det och vad de gör idag, eller entreprenörer som såg en affärsmöjlighet och vågade satsa på den. Under det kommande läsåret planerar vi bl a aktiviteter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Luleå.
 • Innovationsstipendium, 25 000 kr
  Unga som har deltagit i Finn upp kommer att ha möjlighet att söka ett nyinstiftat innovationsstipendium. Syftet är att ta idén närmare ett förverkligande, t ex genom en studieresa, utbildning eller framtagande av prototyp. Vi lyssnar på era behov. Sista ansökningsdag är den 1 maj 2022. Stipendiumet ges ut med stöd från Agne Johanssons minnesfond.

Alumninätverkets satsning på lokal närvaro runtom i Sverige möjliggörs med stöd av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Johannes Frosteman och Fredrik Åkerman deltog i Finn upp 2011 när de gick i åttan på högstadiet. Deras uppfinning var ett tangentbord med touchfunktion. Då fanns inte något sådant. Efter tävlingen fick de chansen tack vare sin lärare att presentera uppfinningen för Microsoft. Det var stort. Självförtroendet steg och året därpå startade de en importfirma av cyklar från Tyskland, som faktiskt fortfarande importerar och säljer cyklar.

Sedan Finn upp har det hänt mycket för dem. De har båda studerat vidare i San Fransisco. Fredrik har startat ett greentech-bolag som under 2019 fick in de första miljonerna i riskkapital. Johannes blev antagen till ett internationellt innovatörsprogram där han först studerade i San Fransisco 2018 och sedan fortsatte studierna i Sydkorea, Indien, Europa och Sydamerika under fyra år.

Alumninätverket genomförs med stöd av samarbetspartners.