Årets vinnare i Finn upp är…

Under ett läsår som ställt höga krav på snabba omställningar och kreativa lösningar av både skolor och klasser är vi tacksamma att så många kunnat ge tid och utrymme för sina elever att genomföra skolversionen av en innovationsprocess ”Uppfinnarresan”. Det har resulterat i över 350 tävlingsbidrag insända av 522 elever i åldern 12-15 år.

Slussarna stängde i slutet av mars och därefter startade juryarbetet. Alla bidrag har gått igenom en noggrann bedömning. Har eleverna visat prov på kreativitet? Löst problem på nya sätt? Och utvecklat en idé till något som skulle kunna bli en innovation en dag?

Vi kan se att det finns frön till lösningar som om de genomförs skulle kunna bidra till samhällsförnyelse. Vi vet unga som får utveckla och testa egna idéer stärker sina innovativa förmågor och om idén kan bidra till förbättringar i verkligheten förstår de att de kan vara med och förändra världen. På så sätt förbereder Finn upp eleverna inför vuxenlivet som både medborgare och medarbetare.

Så för att komma till saken, i år har juryn valt ut vinnare i fyra kategorier. De är teknisk lösning, samhällsnytta, digital lösning och klimat & miljö. För en vecka sedan ringde vi dem och berättade den glada nyheten. Eleverna vet att de vunnit något, men det är inte förrän på prisutdelningen den 24 maj på Nobel Prize Museum när konferencier Victoria Dyring ropar upp deras namn som de vet vilket pris de vunnit.

Vinnarna som fick det telefonsamtal de gått och väntat på är:

Appen KIKTIK, Nova Åberg, Internationella engelska skolan 7B, Täby
Aqua Box, Hanna Robinson, Fridaskolan Härryda 9, Mölnlycke
Avloppspåsen, Julia Mathiesen & Malin Lundström, Malmslättsskolan – Tokarp 9, Linköping
BLS (Bus light sensor), Linnea Hjelm, Meja Myrgård, Sara Brofeldt & Vilda Lindgren, Folkungaskolan grundskola 9S2, Linköping
Charge and go!, Ebba Hallqvist & Julia Lindqvist, Högastensskolan 9C, Helsingborg
Feeling safe, Saga Pettersson, Vislandaskolan 8C, Vislanda
Gamerun, Axel Eriksson, Viktor Kilestad, Herman Schmidt & Ebbe Klingstam, Tunboskolan 8.2, Hallstahammar
Odlings-patruller, Signe Wihlborg, Nyvångskolan 9B, Dalby
Odontolisi, Foteini Tachtara, Carlshöjdsskolan 8A, Umeå
Pengagräns, Thea Thorell, Sturebyskolan 8C, Enskede
Pommes-Dipp-Hållare, Ebba Palm, Skanör Falsterbo Montessoriskola 8, Falsterbo
Safe Mask, Esme Lomax, Skanör Falsterbo Montessoriskola 8, Falsterbo

Text: Helena Thorén | Foto: Saga Pettersson