Den digitala strategen och rådgivaren Michael Kazarnowicz kommer för första gången att berätta om hur han blev skolskadad. Nåja, det blev ju folk av honom också. Han medverkar i ett hackathon om hur vi gör så att utbildningssystemet rustar människor för de framtida jobben.

Vill du ge din syn på hur skolan kan, och kanske bör, förändras så att eleverna startar arbetslivet med rätt kompetenser? Finn upp kommer att delta med hjälp av kreativa lärare och elever för att tillsammans försöka ge några svar på frågan ”Hur kan vi hacka lärandet och säkra framtidens kompetenser för individer, företag och samhälle?”.

Re:skill Hackathon sker tisdagen den 21 november i Stockholm. Arrangör är tankesmedjan Futurion. De som kommer är bland annat Ann-Therese Enarsson, Jannie Jeppesen, Tomas Bendz, Frida Monzén, Olle Lundin, Zakaria Hersi, Annika Hedås Falk, Marianne Loor, Ann-Sofi Sjöberg, Suzan Hourieh Lindberg, Fredrik von Essen och Heléne Palm. Läs mer på sajten, www.reskill.se.

Och kom ihåg att lämna dina synpunkter till oss på info@finnupp.se eller 08-6637080.

Finn upp har sedan många år varit medlem i nätverket Nelis.

Nelis består av lärare på grundskolan och gymnasiet som använder entreprenöriellt lärande i undervisningen, och undervisar i entreprenörskap. I september samlades vi på det nedlagda järnverket i Avesta, som nu rymmer skolverksamhet, museum och konst.

Är du intresserad? Du kanske vill delta eller har frågor om entreprenöriellt lärande och entreprenörskap i skolan. Vi kan matcha dig med erfarna lärare.

Peter Skoglöf från Skolverket är en av medlemmarna i Nelis. Han skickade med uppmaningen: Kontakta mig om vilken slags kompetensutveckling du ser behov av idag! Vi tar emot dina svar och skickar vidare. Det är bara att mejla eller ring 08-6637080.

När du använder Finn upp i undervisningen är det inspirerande för eleverna att se hur andra har gjort. Vi kan för första gången erbjuda direktkontakt med elever som tagit fram alldeles egna uppfinningar. Årets vinnare i uppfinnartävlingen Finn upp kan berätta för dina elever om hur det var när de kom på sina idéer, hur de arbetade vidare med dem i skolan och hur det var att delta i tävlingen.

Vill du veta mer om hur du gör? Kontakta verksamhetsansvariga Helena Thorén, 08-663 70 80 eller helena@finnupp.se.

     

Starta höstterminen med en ny rolig övning som boostar elevernas kreativitet: Kontraminns. I övningen får de förutse historien och komma ihåg framtiden. När ni är klara har deras hjärnor fått en kreativ dusch. Och du kommer att ha piggare och gladare elever när lektionen är slut.

Leta bland våra andra tjugo övningar. Vi rekommenderar Gör din egen app när ni undervisar om digitalisering och programmering. Alla övningar är kostnadsfria eftersom Skolverket finansierar verksamheten. Samtliga övningar hittar du här >>

Under läsåret 2017/18 kommer ett uppdaterat läromedel för Finn upp. Lärarhandledning, övningar och lektionsmaterial till elever förnyas och kompletteras. Finn upp kommer att hjälpa lärare ge elever likvärdig digital kompetens på det sätt som vi alltid gör – med kreativitet och uppfinnande i skolan.

Det för med sig att nästa nationella tävling är läsåret 2018/19. Samma år som Finn upp fyller 40 år – Sveriges största och äldsta uppfinnartävling för unga – och det ska firas med besked. Tidsplanen hittar du här >>

Vill ni arrangera en lokal uppfinnartävling i år, kanske på skolan eller i regionens Science Center? Hör av er så ger vi er tips, telefon 08-663 70 80 eller info@finnupp.se.

Finn upp kommer inte att medverka under Almedalsveckan på grund av familjeskäl.

Vi är åter på plats den 14 augusti. På återseende!

Nu stundar sommaren och för många semestern. Vi på Finn upp vill önska dig en riktigt avkopplande och inspirerande tid med en färsk artikel om robotar.

Vi är mitt i en digital revolution. Robotar är på väg in i våra dagliga liv, och de kommer att påverka den framtida arbetsmarknaden. De flesta yrken omfattas, vilka står först på tur? Läs artikeln här >>

Glad sommar!

Lilla Aktuellt fanns på plats vid prisutdelningen den 29 maj på Nobelmuseet i Stockholm.
Här kan du se klippet >>


William Malmström, Sissel Lewenhaupt och Usama Hammur fick en pratstund med Tilde och Peter i Nyhetsmorgon i TV4.


Usama Hammur och Sissel Lewenhaupt berättar om sina prisade uppfinningar i Vetenskapsradion.


I P4 Extra med Lotta Bromé får vi lyssna på pristagarna William Malmström, Sissel Lewenhaupt och Tyra Carlberg som berättar om sina uppfinningar.


I Vetenskapsradions veckomagasin kan du lyssna på ett längre reportage om Finn upp (inslaget startar vid 14:47).

Den festliga prisceremonin på Nobelmuseet i Stockholm krönts av två kända ansikten. Vi kan stolt presentera årets prisutdelare och konferencier.

Priserna kommer att delas ut av Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut. Christer arbetar nu som professor i Rymdfart på Kungliga tekniska högskolan. Han är föreståndare för KTH Rymdcenter.

Konferencieren som leder prisutdelningen är Victoria Dyring, programledare på Sveriges Television. Victoria syns i TV-rutan varje tisdag då Vetenskapens värld sänds. Hon är hedersdoktor i naturvetenskap och brukar samtala om Nobelpristagarna inför Nobelpriset.

Prisutdelningen filmas och kommer att visas på www.finnupp.se

Foto Christer: Adam af Ekenstam  Foto Victoria: Janne Danielsson

Årets Konstruktionspris går till en passionerad problemlösare och lovande framtida konstruktör som visar hög kreativitet i sin tekniskt avancerade konstruktion. Han har utvecklat ett hjälpmedel i människans tjänst för användning i farliga miljöer och i framtiden även i vatten.

Gymnasiearbetet är ett föredömligt exempel på ingenjörskonst gjord från grunden. Lukas Wass från Alléskolan i Hallsberg vinner Konstruktionspriset på 10 000 kronor för sin robothand. Vi hoppas priset ger en trampolineffekt till hans många förbättringsidéer.

Läs mer om Lukas och hans arbete med att utveckla sin robothand >