September 2018 öppnade Finn upp den nya hemsidan. Den är navet för Finn upp-lärare med material samlat för undervisning på högstadieskolor. Här finns lärarhandledning och en ny lärobok för elever fria att ladda ner för lärare. Här finns också ett 30-tal lektionsövningar som stöder den pedagogiska metoden Uppfinnarresan. En resa som leder eleverna ända till en egen uppfinning.

Följ hur Finn upp bidrar till skolutvecklingen genom att prenumerera på nyhetsbrevet >>

Ring Helena Thorén verksamhetsansvarig om du har frågor, 08-663 70 80, eller mejla oss info@finnupp.se.

Det var ett stort intresse bland eleverna på Naturvetenskapligt program vid Nyköpings Enskilda gymnasium när Finn upp kom på besök. De är de första gymnasieelever i Sverige som får utveckla sina idéer till egna innovationer på skolan. Det gör de i årskurs 3 som gymnasiearbeten. Dessutom kommer de få bygga UF-företag kring sina innovationer i kursen Entreprenörskap. Sammanlagt lägger de 200 lektionstimmar. En stark satsning från skolan och Finn upp.

Vill du också låta dina elever utveckla en egen innovation på skoltid? Beställ vår informationsflyer.
Ring Helena Thorén, 08-663 70 80, eller mejla oss info@finnupp.se.

Om du tänkte dra igång en lokal uppfinnartävling på skolan i vår – i väntan på nästa nationella final 2019 – och funderar på hur mycket jobb det blir. Det är inte så mycket jobb och det motiverar eleverna. Vi hjälper till med praktiska tips, med mallar för hur juryn kan granska elevernas uppfinningar och utse vinnare och med vårt stora nätverk av innovatörer, uppfinnare, entreprenörer och rådgivare.

Vi har gjort det här i snart 40 år, så fråga oss! Ring Helena Thorén, 08-663 70 80, eller mejla oss info@finnupp.se.

Kontoret håller stängt under mellandagarna men efter nyår når du oss igen på info@finnupp.se eller 08-663 70 80.

Under en intensiv dag arrangerade tankesmedjan Futurion Re:skill Hackaton. Från Finn upp medverkade konstruktionspristagaren Lukas Wass, Finn upp-vinnaren Erik Eckner, rektorn Nina Sennö och verksamhetsansvariga Helena Thorén. De bidrog i var sin grupp under en kreativ process för att hitta nya sätt att odla kompetenser som behövs på längre sikt.

Klicka på respektive bild för förstoring.

   

Den digitala strategen och rådgivaren Michael Kazarnowicz kommer för första gången att berätta om hur han blev skolskadad. Nåja, det blev ju folk av honom också. Han medverkar i ett hackathon om hur vi gör så att utbildningssystemet rustar människor för de framtida jobben.

Vill du ge din syn på hur skolan kan, och kanske bör, förändras så att eleverna startar arbetslivet med rätt kompetenser? Finn upp kommer att delta med hjälp av kreativa lärare och elever för att tillsammans försöka ge några svar på frågan ”Hur kan vi hacka lärandet och säkra framtidens kompetenser för individer, företag och samhälle?”.

Re:skill Hackathon sker tisdagen den 21 november i Stockholm. Arrangör är tankesmedjan Futurion. De som kommer är bland annat Ann-Therese Enarsson, Jannie Jeppesen, Tomas Bendz, Frida Monzén, Olle Lundin, Zakaria Hersi, Annika Hedås Falk, Marianne Loor, Ann-Sofi Sjöberg, Suzan Hourieh Lindberg, Fredrik von Essen och Heléne Palm. Läs mer på sajten, www.reskill.se.

Och kom ihåg att lämna dina synpunkter till oss på info@finnupp.se eller 08-6637080.

Finn upp har sedan många år varit medlem i nätverket Nelis.

Nelis består av lärare på grundskolan och gymnasiet som använder entreprenöriellt lärande i undervisningen, och undervisar i entreprenörskap. I september samlades vi på det nedlagda järnverket i Avesta, som nu rymmer skolverksamhet, museum och konst.

Är du intresserad? Du kanske vill delta eller har frågor om entreprenöriellt lärande och entreprenörskap i skolan. Vi kan matcha dig med erfarna lärare.

Peter Skoglöf från Skolverket är en av medlemmarna i Nelis. Han skickade med uppmaningen: Kontakta mig om vilken slags kompetensutveckling du ser behov av idag! Vi tar emot dina svar och skickar vidare. Det är bara att mejla eller ring 08-6637080.

När du använder Finn upp i undervisningen är det inspirerande för eleverna att se hur andra har gjort. Vi kan för första gången erbjuda direktkontakt med elever som tagit fram alldeles egna uppfinningar. Årets vinnare i uppfinnartävlingen Finn upp kan berätta för dina elever om hur det var när de kom på sina idéer, hur de arbetade vidare med dem i skolan och hur det var att delta i tävlingen.

Vill du veta mer om hur du gör? Kontakta verksamhetsansvariga Helena Thorén, 08-663 70 80 eller helena@finnupp.se.

     

Starta höstterminen med en ny rolig övning som boostar elevernas kreativitet: Kontraminns. I övningen får de förutse historien och komma ihåg framtiden. När ni är klara har deras hjärnor fått en kreativ dusch. Och du kommer att ha piggare och gladare elever när lektionen är slut.

Leta bland våra andra tjugo övningar. Vi rekommenderar Gör din egen app när ni undervisar om digitalisering och programmering. Alla övningar är kostnadsfria eftersom Skolverket finansierar verksamheten. Samtliga övningar hittar du här >>

Under läsåret 2017/18 kommer ett uppdaterat läromedel för Finn upp. Lärarhandledning, övningar och lektionsmaterial till elever förnyas och kompletteras. Finn upp kommer att hjälpa lärare ge elever likvärdig digital kompetens på det sätt som vi alltid gör – med kreativitet och uppfinnande i skolan.

Det för med sig att nästa nationella tävling är läsåret 2018/19. Samma år som Finn upp fyller 40 år – Sveriges största och äldsta uppfinnartävling för unga – och det ska firas med besked. Tidsplanen hittar du här >>

Vill ni arrangera en lokal uppfinnartävling i år, kanske på skolan eller i regionens Science Center? Hör av er så ger vi er tips, telefon 08-663 70 80 eller info@finnupp.se.