Lärare som tänder gnistan i eleverna

Det är en stor glädje att kunna presentera årets vinnare av Lärarpriset i Finn upp. För utan en lärare som ger eleverna lektionstid och utrymme att komma på idéer och ta dem vidare till uppfinningar skulle vi inte ha Sveriges största uppfinnartävling. Och ännu viktigare är att eleverna inte fått upptäcka och utveckla sina innovativa förmågor.

Undervisning med stöd av läroboken ”Min uppfinnarresa” tränar deras kreativitet och problemlösningsförmåga, och de blir skickligare att samarbeta i team där alla har olika roller och alla bidrar till ett gemensamt mål; en lösning på ett verkligt problem. Många lärare berättar att dessa lektioner är årets höjdpunkt. Det är under dem som temperaturen stiger i klassrummet och det är då eleverna tar med sig projektet hem för att fortsätta (utan att ha det i läxa).

Årets vinnare har valts ut bland de tio skolor som har flest elever som kommit långt i tävlingen. Det betyder att deras idéer och uppfinningar är nydanande. De kan vara helt unika eller förbättringar av existerande tjänster och produkter. De kan vara en kombination av två eller fler saker. I år har också processinnovationer nått långt, vilket är särskilt glädjande.

Många elever är djupt engagerade i problemformuleringen, de vill lösa samhällsproblem, bromsa klimatförändringar eller ta fram enkla men ofta geniala lösningar på vardagsproblem. Och de är drivna när det gäller presentationerna. Så vi är imponerade av tävlingsbidragen.

De skolor som har flest elever som nått långt i tävlingen är:
Apelgårdsskolan i Malmö
Carlshöjdsskolan i Umeå
Fridaskolan i Mölnlycke
Friskolan Lust & Lära i Bollnäs
Funäsdalens skola i Funäsdalen
Sturebyskolan i Enskede
Källängens skola i Lidingö
Montessoriskolan Skanör Falsterbo
Rotundaskolan i Västerås
Vislandaskolan i Vislanda

Årets lärarpris går till:
Katarina Fornell, Apelgårdsskolan i Malmö
Stefan Karlsson, Vislandaskolan i Vislanda
Patricia Andersson, Fridaskolan i Mölnlycke

Stort grattis! Pristagarna kommer att hyllas och ta emot priser under prisutdelningen den 24 maj på Nobel Prize Museum.

Text: Helena Thorén | Foto: Signe Wihlborg