Text och bild: Helena Thorén

Unga innovatörer på läger

Kan höstlov betyda roligt kreativt Maker Camp där alla kommer hem med en modell av en egen uppfinning? Svaret är ja, och det fick 14 unga pröva på. Ett sätt att spendera de skulle rekommendera till andra.

Det var 14 peppade och lite pirriga ungdomar som hade samlats i hotellets foajé en söndag eftermiddag i slutet av oktober. De kom från skolor i Södermanland, Stockholms län och Västmanland. Tidigare under höstterminen hade de ansökt och valts ut till höstlovets Maker Camp 2020. 

För många var det inte bara möjligheten att utveckla sina egna idéer till uppfinningar som lockade. Lägret var ett äventyr i sig. De skulle under fyra dagar bo på hotell i Stockholm tillsammans med andra lägerdeltagare och umgås dygnet runt.

– Jag ville komma till Maker Camp i Stockholm eftersom jag älskar att prova och utveckla nya idéer. Jag gjorde min första uppfinning som 4-åring. Då tejpade jag ihop två tandborstar så att en pekade uppåt och en nedåt. Det gjorde att jag kunde borsta tänderna uppe och nere samtidigt, berättade Amy Jansson som kom till lägret med sin kompis Feline Karlsson.

Lägret började på måndagen med idégenerering. Vad finns det för problem som behöver lösas? Är inte allt redan uppfunnet? Nej, absolut inte. Efter en intensiv kreativ dag gick gänget tillbaka till hotellet med var sin egen idé och ingen idé var den andra lik. Nu skulle tallrikar värmas, borttappade bankkort hittas, högtalare styras med rörelsedetektorer och mycket mer.

En av deltagarna Albin Piric sa så klokt ”för mig är en tanke en början på en stor uppfinning”. Det är så sant, och nästa dag skulle tankarna landa i skisser, både på papper och i tredimensionella CAD-ritningar. Sebastian Dahlberg har 13 katter hemma hos mamma och hans idé var att motionera dem genom en ny typ av kattlåda. Katten klättrar på en trappa för att nå lådan och det fina är att när de klättrar ner efter uträttat behov kommer en konstruktion att rensa pälsen från kattsand. Denna uppfinning ritade Sebastian i 3D.

Tredje dagen var den stora byggardagen när modeller skulle ta form. För detta fanns 3D-skrivare, laserskärare, foamskivor, elektronik och byggmaterial att skära och foga samman prototyper av. 

– De var så fokuserade på sina uppfinningar och arbetade väldigt målmedvetet hela dagen, berättade Sofie Engström Löf som varit lägerchef och Makerdrottning.

För under finaldagen skulle de sista detaljerna justeras och presentationerna förberedas. Efter lunch satte sig alla i en halvmåne och de som ville fick presentera sina uppfinningar. De fick frågor om sina idéer och alla fick rungande applåder. 

Lägret avslutades med en middag, med diplom och medlemskap i Unga innovatörer Alumni. Under veckan blev de ett härligt gäng med mycket kompishäng på kvällarna och att döma av utvärderingarna var det ett lyckat läger. Så här skrev en deltagare:

”Det var nog det bästa jag gjort. Det har varit kul, roligt, svårt och det roligaste jag har gjort. Det jag kommer ta med mig härifrån är att jag alltid ska tro på mig själv och att jag har bra idéer. Jag kommer alltid komma ihåg alla härifrån.”

Nästa höstlov får nya ungdomar chansen att söka till Maker Camp 2021. Sidan öppnas i ett nytt fönster.

Här är några av deltagarna och de idéer de utvecklade under veckan;

Amy tar fram en ny sorts lyktstolpe för enklare lampbyte.

Dorah funderar över de sista detaljerna på sin låsbara väska med larm.

Britta från Tekniska museet hjälper Dimah och Amisha med laserskäraren.

Carl gör en prototyp genom att fästa elektrisk utrustning på en vattenflaska.