Nästa generation innovatörer

Finn upp strävar efter att lustfyllt och pedagogiskt stimulera högstadieelever att skapa framtidens innovationer.

Sverige är en innovativ nation

För att Sverige ska kunna behålla en global konkurrenskraft rustar vi ungdomar för arbetslivet och motiverar dem att lära sig för livet. Inte bara nya kunskaper utan också hur de löser problem och tänker kreativt. Finn upp vill stärka Sverige som innovationsnation och förbereda tonåringar för morgondagens arbetsliv. Detta gör Finn upp genom att årligen ta med tusentals ungdomar på en uppfinnarresa. Under resans gång stärks deras självförtroende när de ser sina egna idéer bli verklighet. De kan.

Framtiden är ljus

Tanken med Finn upp är att tidigt väcka innovationslusten och använda ett entreprenöriellt lärande. Finn upp lovar högstadieskolor att stötta lärare med en ständigt utvecklad, relevant och godkänd lärprocess och pedagogisk metod för att träna eleverna i problemlösning, kreativitet och uppfinnande så att de rustas för framtiden. Målet är att bidra till en ny generation av innovatörer och entreprenörer.

Det är kul att tävla

Finn upp arrangerar årligen Sveriges största uppfinnartävling för åk 6-9. Många tycker det är roligt att tävla, alla vill bli tagna på allvar. Det blir de i Finn upp.

Starka ägare

Finn upp grundades 1978 av den politiskt oberoende ideella föreningen Unga innovatörer (tidigare Ingenjörsamfundet) tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen. Unga innovatörer ägs av Unionen, Vision, Finansförbundet, ST och Försvarsförbundet.

Finansiering

Verksamheten finansieras i huvudsak av Skolverket samt ägarna.

Våra finansiärer

 

unionen-finn-upp-2015

www-vision-2015

www-st-2015

www-finansforbundet-2015

Historien bakom Finn upp

Det hela började då bristen på innovatörer, tekniker och naturvetare växte i ett land som alltid varit känt för sin goda idérikedom och för sina uppfinningar som exempelvis kullagret, dynamiten och skiftnyckeln.

1979 startade därför Unga innovatörer (tidigare Ingenjörsamfundet) tillsammans med Svenska Uppfinnareföreningen Finn upp, i syfte att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland ungdomar.

Se gärna filmen om Finn upps historia som togs fram till 30-årsjubileumet 2009. Där berättar vi bland annat om kända prisutdelare såsom kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria och dåvarande Statsministern.