Uppfinnarresan

Uppfinningens utveckling från idé till verklighet

Vi har valt att kalla Finn upps pedagogiska metod för Uppfinnarresan, uppfinningens utveckling från idé till verklighet. Stationerna längs vägen kallar vi Idéa, Designa och Förverkliga. Här beskrivs de olika stationerna i korthet. Dessa stationer återfinns i vår lärarhandledning och beskrivs då mer ingående och i detalj, med tillhörande övningar till varje station och finns att laddas ner här.

idea-148x148

Steg 1 – Idéa

Idea-stationen syftar till att sätta igång den kreativa tankeprocessen, väcka frågor och nyfikenhet hos eleven. Här hittar du bl.a. olika brainstormings-övningar. Under Idea-stationen är det viktigt med ett tillåtande och öppet klimat där eleverna känner sig trygga med att ”blotta” sina idéer. Kritik är absolut förbjudet. Och kom ihåg, ju fler idéer desto bättre, då ökar man chansen för att hitta något unikt. Eller varför inte para ihop två gamla idéer och göra något nytt av det?

designa-148x148

Steg 2 – Designa

När ni kommer till Designa-stationen har ni samlat på er en massa idéer. Det har blivit dags att utveckla idéerna och testa om de måste förändras på något vis. Här tittar vi närmare på frågor som användning, funktion, materialval och form. Ni skissar, bygger modeller, räknar och kommer ett steg närmare verkligheten. Ibland fungerar det inte som man tänkt sig, men även felsteg tar er närmare målet. Kanske visste ni redan också att många uppfinningar blir till av just misstag?

forverkliga-148x148

Steg 3 – Förverkliga

Att ha en bra idé är bara en början på en uppfinnings väg till verklighet. Nu ska inte bara uppfinnaren själv tycka att det är en bra idé, utan andra ska även vilja köpa den, tillverka den, använda den, sälja den och så vidare. Kanske behöver man finansiärer för att kunna sätta idén i produktion. Förverkliga-stationen handlar om att inhämta kunskap om hur det fungerar med praktiska detaljer kring uppfinnande, försäljning och skydd av idéer.

Ta del av hela Uppfinnarresan

Fyll i dina uppgifter nedan och ladda ner Finn upps kostnadsfria lärarhandledning.