false

Sveriges största uppfinnartävlingen för unga

Kanske sitter Sveriges framtida innovatörer, entreprenörer och digitala stjärnor i ditt klassrum?
Tävla om stipendier på upp till 5 000 kr och en medverkan på pampig prisceremoni i Stockholm!

Finn upp arrangerar årligen Sveriges största uppfinnartävling för årskurs 6-9. Sedan starten har över 90 000 elever tävlat.

Tävlingen läsåret 2019/2020

Tävlingsslussen stängdes den 21 januari 2020 och vår jury startade arbetet med att bedöma bidragen. Under februari gjordes en bedömningen av granskningsexperter som valde ut finalisterna. Därefter hölls eventuella regionfinaler. Sedan återstod det svåra valet att utse vinnarna. Det gjordes av en jury i mars. I april kontaktades de 13 pristagarna och bjöds in till den nationella prisceremonin i Stockholm på Nobel Prize Museum. Eleverna tävlar om stipendier, upp till 5 000 kronor, och får ett fint diplom att hänga på väggen. Det är ett minne för livet!

Med anledning av Coronaviruset och Folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter kunde prisceremonin inte att hållas den 18 maj som planerats utan är uppskjuten till den 21 september.

Alla elever som deltagit i tävlingen får ett omdöme skickat till sig med post eller mejl och är automatiskt medlemmar i vårt nätverk Innovators of Tomorrow. Medlemskapet är kostnadsfritt.

Lärarpriset 2020

21 Finn upp-lärare har kvalat in på kortlistan över möjliga vinnare av Lärarpriset läsåret 2019/2020. Vad har de gemensamt? De har många elever som har lämnat in så bra tävlingsbidrag till Finn upp att de gått vidare efter en granskning av deras uppfinningar. Egentligen är de allihop vinnare, men i år har vi valt att särskilt prisa fyra lärare.

Tips! Läs artikeln om en av förra årets vinnare av Lärarpriset.

Var med och tävla läsåret 2020/2021!

Så går det till:

 1. Ta del av Finn upps tävlingsregler. Genomför Uppfinnarresans fem stationer under en termin: Starta, Idea, Researcha, Designa och Förverkliga.
 2. Lämna in era bidrag digitalt. Slussen för nästa tävling öppnar i september 2020, se tidplan.
  Tips! Det går även bra att posta eller e-posta tävlingsbidrag närsomhelst under läsåret så lägger vi till bidraget till kommande tävlingsperiod.


Tävlingsregler:

 1. Tävlingen är öppen för alla som går i årskurs 6-9.
 2. Du kan tävla enskilt eller i grupp.
 3. Uppfinningen måste beskrivas noggrant i tre steg;
  Text: Beskriv hur uppfinningen fungerar
  Modell: Bygg en prototyp eller programmera en pilot
  Bild eller video: Visa oss din tekniska ritning och modell genom att ladda upp bilder eller video.

Tidplan tävlingen 2020/2021

• September 2020 – Tävlingen öppnar
• Januari 2021 – Slussen till tävlingen stänger och juryns arbete börjar
• Mars 2021 – Regionfinaler
• April 2021 – Finalister tillkännages
• Maj 2021 – Nationella prisutdelningen i Stockholm

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp att komma igång inför tävlingsåret 2020/2021 eller vill veta mer om tävlingen, info@finnupp.se eller telefon 08-663 70 80.

Vinnare från tidigare tävlingsår

Nyfiken på tidigare finalister? Här finns hundratals vinnare från tidigare tävlingsår presenterade tillsammans med sina uppfinningar.