false

Sveriges största uppfinnartävlingen för unga

Kanske sitter Sveriges framtida innovatörer, entreprenörer och digitala stjärnor i ditt klassrum?
Tävla om stipendier på upp till 5 000 kr och en medverkan på pampig prisceremoni i Stockholm!

Finn upp arrangerar årligen Sveriges största uppfinnartävling för årskurs 6-9. Sedan starten har över 100 000 elever tävlat.

Tävlingen läsåret 2020/2021 – förlängd inlämning

Till följd av omständigheterna i fotspåren av Covid-19 har vi i början på året beslutat att förlänga inlämningstiden till den 22 mars 2021. Då stängs tävlingsslussen och vår jury startar arbetet med att bedöma bidragen. Under april görs bedömningen av granskningsexperter som väljer ut finalisterna. Sedan återstår det svåra valet att utse vinnarna. Det görs av en jury. I slutet av april kontaktas pristagarna och bjuds in till den nationella prisceremonin i Stockholm.

De bästa tävlingsbidragen prisas i kategorierna teknisk lösning, digital lösning, samhällsnytta och klimat & miljö. Priskategorin klimat & miljö är ny för i år. Här lyfter juryn fram de bidrag som utvecklat lösningar som hjälper till att värna miljön och rädda klimatet på jorden. Eleverna tävlar om stipendier, upp till 5 000 kronor, och får ett fint diplom att hänga på väggen. Det är ett minne för livet!

Alla elever som deltagit i tävlingen får ett omdöme skickat till sig med post eller mejl och är automatiskt medlemmar i vårt alumninätverk Unga innovatörer Alumni. Medlemskapet är kostnadsfritt.

Lärarpriset är här för att stanna. Kriteriet för priset är att läraren har många elever som lämnat in så bra tävlingsbidrag till Finn upp att de gått vidare efter en granskning av uppfinningarna.

Var med och tävla läsåret 2020/2021!

Så går det till:

 1. Ta del av Finn upps tävlingsregler. Genomför Uppfinnarresans fem stationer under en termin: Starta, Idea, Researcha, Designa och Förverkliga.
 2. Lämna in ditt bidrag digitalt eller med post till och med 22 mars 2021*. (För bidrag inskickade med post gäller att de ska vara poststämplade senast den 22 mars 2021).
  Tips! Ladda ner instruktion till tävlingsformuläret för att förbereda dig på vilka uppgifter som ska fyllas i då du lämnar in bidraget digitalt.

* Förlängd inlämningstid till följd av att Covid-19 inneburit distansundervisning för flertalet högstadieskolor under läsåret.

Tävlingsregler:

 1. Tävlingen är öppen för alla som går i årskurs 6-9.
 2. Du kan tävla enskilt eller i team och lämna in en eller flera uppfinningar.
 3. Uppfinningen måste beskrivas noggrant i tre steg;
  Text: Beskriv hur uppfinningen fungerar
  Modell: Bygg en prototyp eller programmera en pilot
  Bild eller video: Visa oss din tekniska ritning och modell genom att ladda upp bilder eller länka till en video.

Tidplan tävlingen 2020/2021

• 7 september 2020 – Tävlingen öppnar
• 22 mars 2021 – Slussen till tävlingen stänger och juryns arbete börjar
• April 2021 – Finalister tillkännages
• Maj 2021 – Nationella prisutdelningen i Stockholm

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp att komma igång inför tävlingsåret 2020/2021 eller vill veta mer om tävlingen, info@finnupp.se eller telefon 08-663 70 80.

Vinnare från tidigare tävlingsår

Nyfiken på tidigare finalister? Här finns hundratals vinnare från tidigare tävlingsår presenterade tillsammans med sina uppfinningar.